KEVIN BURT – STONE CRAZY

 

 “ His unique delivery ranges from the sweetest, fullest come-on to the most playful growl… “

Kevin “B.F.” Burt kan je vinden in Coralville, Iowa. Hij is in Waterloo, IO, geboren en werkte als student, om zijn beoogde diploma aan de Universiteit van Iowa te financieren. Nadat zijn baas hem had uitgenodigd voor een diner, dat achteraf een auditie bleek te zijn voor de bluesband die haar zoon aan het vormen was, beëindigde autodidact Kevin de bijbaan om aan zijn muzikale reis te kunnen beginnen. Die auditie leverde hem een ​​plek op bij de Blues Instigators, die in 1995 de Iowa Blues Challenge won en Kevin zijn eerste kans bood, om in Memphis tijdens de International Blues Challenge op te treden. Door de jaren heen heeft Kevin -vooral in de Midwest regio- als bandleider en soloartiest meer dan 300 optredens per jaar gegeven om de kost te verdienen met het spelen van de muziek waar hij van houdt. Hij is ook een productief blues pedagoog geworden, waardoor hij momenteel werkzaam is als master-clinicus van de Blues in the educatief programma van de Central Iowa Blues Society. In 2017, 22 jaar na dat eerste optreden, keerde Kevin terug naar Memphis, als de Iowa Blues Challenge Solo/Duo-kampioen. Hij won niet alleen de IBC-categorie Solo/Duo, maar was ook de winnaar van de Cigar Box Guitar Award en de Lee Oskar Harmonica Award.

“A glimpse into Burt’s journey...”

‘Stone Crazy’ is Kevin Burt’s eerste Gulf Coast Records’ release, die deze maand uitgebracht wordt. Het album volgt zijn genomineerd 2018-BMA debuut ‘Heartland & Soul’ op. Met als producer/gitarist Mike Zito trok Burt met Doug Byrkit (bas), Matthew Johnson (drums) & Lewis Stephens (keys) naar de Marz Studios in Nederland, TX.

De tien nummers die hij (op de Bill Withers’ cover na) zelf schreef, zijn observaties van de dagelijkse dingen, die hij rondom hem en onderweg ziet. Vaak gaan ze over relaties. Als muze is het zijn vrouw Nicole, die hem het meest inspireert.

Op mondharmonica opent Burt zijn “I Ain’t Got No Problem with It”. Hij heeft het al direct over relaties en stelt dat hij op zichzelf met niemand problemen heeft. “Purdy Lil Thang” is -zonder afbreuk te willen doen aan Burt’s songwriting kwaliteiten- een nummer dat volledig klinkt in de geest van Tony Joe White. “Rain Keeps Coming Down” bulkt van opwindende slide gitaar, de titelsong “Stone Crazy” is erg emotioneel en heel soulvol en het funky “I’m Busting Out” de andere kant van Burt. Burt neemt ons dan terug mee naar de blues op “Same Old Thing” waarin zijn gitaar ons het verhaal brengt. De shuffle “You Get What You See” bundelt tamelijk wat ingehouden emoties, wat de frêle soul blues “Something Special About You” ook, maar anders, erg knap doet. Eerst krijgen we in het funky “Should Have Never Left Me Alone” nog een opwindende portie groovende blues harp, voordat Burt heel overtuigend de Bill Whiters’ cover doet. “Better Off Dead” -uit Bill Withers’ 1971-album ‘Just As I Am’ dat het probleem verslaving aansnijdt- is geen optimistische song, maar wel erg herkenbaar. De afsluiter “Got to Make a Change” is de laatste portie -met bijpassende resonator slides- zelfreflectie.

Kevin Burt speelt en zingt momenteel nog altijd heel soulvol, net zoals hij dat de afgelopen drie decennia gedaan heeft. Het enige verschil is dat de rest van de wereld nu weet waar het best bewaarde geheim van Iowa zich bevindt. ‘Stone Crazy’ vat Kevin Burt’s unieke songwriting samen die varieert van de liefste, volste verleiding tot de meest speelse grom.

“ Kevin Burt’s ‘Stone Crazy’ is an amalgam of unique songwriting and soulful vocals, that masterfully ventilates recognizable feelings… “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

Album track list: 01. I Ain’t Got No Problem With It - 02. Purdy Lil Thang - 03. Rain Keeps Coming Down - 04. Stone Crazy - 05. I’m Busting Out - 06. Same Old Thing - 07. You Get What You See - 08. Something Special About You - 09. Should Have Never Left Me Alone - 10. Better Off Dead [Bill Withers] / All songs written by: Kevin Burt, or as [noted: 10] © 2020 - Produced by: Mike Zito | Album credits: Kevin Burt: vocs, guitar, harmonica / Mike Zito: guitars / Doug Byrkit: bass / Matthew Johnson: drums / Lewis Stephens: keys

Discography KEVIN BURT: Stone Crazy [2020] | Heartland and Soul [2018] |

 

Artiest info
Website  
 

spotify

Label: Gulf Coast Records

video